Newsletter - 8/2011

Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků

logonuv

Newsletter Metodického portálu RVP.CZ  www.rvp.cz

číslo 8; měsíc/rok říjen/2011

Co se děje v obsahové části portálu?

Vybíráme z komunity

Přispějte do modulu Odkazy

Díky vašim aktivitám na Metodickém portálu můžeme pravidelně zveřejňovat množství článků a DUM, které vám pomáhají při vaší práci. Nepřeberné množství užitečných informací, zajímavých nápadů a inspirace do výuky leží ale také za hranicemi Metodického portálu, v nekonečném vesmíru internetu. Pokud znáte zajímavé webové stránky, o které byste se rádi podělili s ostatními kolegy, upozorněte na ně v modulu Odkazy.

Publikujte odkazy!

odkazy

Připravil Petr Valenta

Konference portálu

Již 9. listopadu 2011 proběhne konference Metodického portálu RVP.CZ. Přihlásit se stále můžete na stránkách portálu nebo ZDE. Podrobný program konference je k dispozici ZDE.

Těšíme se na setkání s vámi!

tým Metodického portálu RVP.CZ

Sdílny

Učitelé mají přirozenou potřebu předávat informace nejen svým žákům, ale také svým kolegům. Metodický portál RVP.CZ nabízí ke sdílení zkušeností tzv. komunitní moduly – Diskuze, Wiki, Blogy a Digifolio. Zde se mohou virtuálně setkávat učitelé s podobnou aprobací, zájmy nebo problémy.

Současně podporujeme také osobní setkávání našich uživatelů, tzv. Sdílny. Organizátorům Sdílen nabízíme technickou podporu, PR i pomoc s pronájmem prostor a občerstvením. S ohledem na hlavní téma Sdílny můžeme doporučit i odborného lektora. Více informací v modulu Digifolio.

Během srpna a září proběhly již dvě takové akce – ve Stráži (hlavním tématem bylo seznámení s Metodickým portálem) a v Poděbradech (zde se učitelé seznamovali s využitím iPadů ve výuce).

Máte zájem uspořádat u vás podobnou akci? Kontaktujte manažerku aktivity komunita Mgr. Pavlínu Hublovou (hublova@rvp.cz). Jsme připraveni vám pomoci!

Připravila Pavlína Hublová a Lenka Urbanová

Jednou větou

Něco navíc

Kdo má zájem o tištěný sborník portálu Výběr z digifolií, který vyjde v říjnu, může si o něj napsat ZDE.

Jednodušší cestu k materiálům ve sborníku vám nabízí pohled v Digifoliu.

Nový modul AudioVideo bude spuštěn do konce října 2011!

Děkujeme všem respondentům za vyplnění dotazníku k průzkumu portálu – více ZDE.

Tip na říjen:

RSS – Víte, že můžete sledovat dění na Metodickém portále RVP.CZ, aniž byste museli navštěvovat naše stránky? Přihlaste se k odběru novinek portálu přes RSS kanály. Ty nejdůležitější a nejzajímavější naleznete ZDE.

Připravujeme diář Inspiromat 2012

Jeho obsah bude zaměřen na zajímavé možnosti využití ICT ve vzdělávání. Diář zašleme všem aktivním uživatelům Metodického portálu RVP.CZ.

diar

E-learning

Těší nás váš zájem o studium e-learningových kurzů. Na podzim proběhlo poslední ověřování  kurzů v rámci projektu METODIKA II., které mohou zájemci studovat bez finanční účasti.

Od jara 2012 budou zájemcům nabízeny kurzy za úplatu, která pokryje nejnutnější náklady na jejich realizaci. Konkrétní ceník i nabízené kurzy budou aktualizovány na stránkách e-learningu.

Kurikulum G

VÚP informuje

Národní konference projektu KURIKULUM G

Projekt KURIKULUM G připravuje závěrečnou Národní konferenci, která se uskuteční 30. listopadu 2011 v Praze. Konference bude ohlédnutím za třemi roky realizace projektu na podporu učitelů gymnázií. Seznámí účastníky s výstupy výzkumné aktivity Kvalitní škola, která sleduje zavádění kurikulární reformy na gymnáziích, prezentovány budou i výstupy projektu z oblasti metodické podpory určené pro učitele gymnázií a zkušenosti pedagogů, kteří se do projektu zapojili. Více o programu a přihlášku najdete ZDE.

Minimetodiky – metodická pomoc pro učitele

Pro učitele v praxi jsme vytvořili nový metodický nástroj: sérii letáků, které se zaměřují na vybrané problémy školské praxe. Jako první jsme připravili minimetodiku zaměřenou na čtenářskou gramotnost. Minimetodiky slouží jako rychlá a přitom účinná a efektivní metodická podpora při řešení aktuálních problémů.

Umožní pedagogům získat prvotní ucelené informace o příslušné školské problematice. Jednotlivé letáky vydáme tiskem a také je budeme postupně zveřejňovat na našich webových stránkách. První z nich si už můžete stáhnout ZDE.

logo 3

manažer projektu Lukáš Križko krizko@rvp.cz +420 245 001 433
asistentka projektu  Jana Plachá placha@rvp.cz +420 245 001 437

Newsletter Metodického portálu vydává Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV); divize VÚP.

Senovážné nám. 4; 110 06 Praha 1 www.vuppraha.rvp.cz, www.rvp.cz ISSN: 1802-4785

Portál www.rvp.cz je součástí projektu Metodika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

2010-05-04_Logolink-NEW

Tento e-mail vám byl zaslán na základě vašeho souhlasu s odběrem newsletteru Metodického portálu www.rvp.cz. Pokud nechcete nadále newsletter Metodického portálu www.rvp.cz odebírat, klikněte prosím na tento odkaz.