Newsletter RÚ 10/2014

logo-nuv

Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 10, červenec - srpen/2014

Cestujte s námi

kalendar Prázdniny vybízejí k cestování, k pobytu v přírodě a dalším letním radostem. Proto nám dovolte pozvat vás do naší prázdninové fotogalerie Cestujte s námi. Navazujeme na už tradiční aktivitu, kdy společně sdílíme fotografie z prázdninových cest (Fotky z prázdnin 2010, LÉTOPIS 2011 aneb Kronika léta na portálu a kolem, Prázdniny 2012 aneb Přidejte (foto) z cest). Loni jsme vám nabídli přívětivější prostředí pro nahrávání fotografií (včetně nahrávání z mobilních zařízení), které jste zaplnili téměř 160 “cestovními hádankami”. Těšíme se tedy i letos nejen na vaše fotografické úlovky, ale také na zapeklitou nápovědu k jednotlivým snímkům. Takže CESTUJTE S NÁMI!

Doporučujeme

Aktuálně

Modul DUM

Modul Diskuze

O prázdninách by mohl být čas i na rozvoj znalostí, na které se v průběhu hektického školního roku nedostane. Co nabízí Metodický portál RVP.CZ? Podívejme se na své dovednosti v timemanagementu a porovnejme je s tvrzením L. Bajera Každý ředitel může mít hotovo aneb Udělejte si prostor pro důležité věci, protože správné rozvržení a časování úkolů je základem (nejen) ředitelské práce. A co třeba načerpat inspiraci z článku Skupinové řešení problémů – metody sběru nápadů, jehož autorem je J. Jindra? Možná zjistíme, že mnohé manažerské metody se dají využít i v přímé pedagogické práci. K tématu nabízíme také samostatně vytvořenou kolekci s názvem Ředitel/učitel - management. Plánujete rodinnou návštěvu památníku Terezín? Třeba by vás zajímalo něco víc, než co je dostupné v oficiálních průvodcích. Nahlédněte do seriálu Naši nebo cizí?, jehož jeden díl s názvem Zpěv na okraji propasti. Kultura v Terezíně, 1941–1945 jsme pro Vás vybrali. Máte pocit, že by vaše znalosti různých výukových metod potřebovaly trochu rozšířit? Co víte o metodě orální historie? Přečtěte si článek J. Herinka nebo se inspirujte celým seriálem Výukové aktivity napříč obory, jehož je článek Orální historie jedním z dílů. Travelling and transport autor: Mgr. Pavel Honzátko Obsáhlý materiál se skládá ze dvou částí. První část obsahuje lexikální cvičení a aktivity, které slouží k zopakování a prohloubení slovní zásoby týkající se tématu cestování a způsoby dopravy. Druhá část obsahuje hry se stejným tematickým zaměřením. Doprava ve světě autor: Mgr. Jan Zicha Velmi originální materiál pro aktivní práci jednotlivce nebo skupiny u PC na téma doprava ve světě. Lze použít i pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli. Výborně zpracovaná, bohatá prezentace, která žáky vtáhne do dané problematiky. Putování po neznámé zemi autor: Mgr. Jaroslava Hrnčárková Komplexní pracovní list k celodenní projektové výuce pro 5. třídu na téma Egypt. Žáci si v něm zopakují učivo z českého jazyka a matematiky a procvičí si čtení s porozuměním. Součástí je práce na internetu a s encyklopediemi. Rovněž obsahuje námět na hodinu výtvarné výchovy. Teambuilding aneb Stmelování kolektivu Dovolená v přípravném týdnu Syndrom vyhoření Začínající učitel Cestování - klubové téma Souhrnné:

Vylepšujeme společně

O prázdninách začne tým Metodického portálu RVP.CZ intenzivně pracovat na úpravách titulní strany portálu. Pomozte nám svými podněty vylepšit titulní stranu portálu tak, aby byla pro vás co nejpřívětivější – vyplňte TENTO DOTAZNÍK (cca 10 minut). Budeme také rádi, pokud se prostřednictvím výše uvedeného dotazníku přihlásíte do testovacího týmu – budete tak mezi prvními uživateli, kteří si budou moci upravit titulní stranu Metodického portálu RVP.CZ podle svých preferencí.

logo 3

Newsletter Metodického portálu vydává NÚV v Praze
Weilova 1271/6, 102 00, Praha 10 www.nuv.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785
vedoucí resortního úkolu
Pavlína Hublová
+420 274 022 410