Newsletter RÚ - 9/2015

logo-nuv

Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 9, září/2015

Zapište si do kalendáře termíny online setkání

kalendar

Čtvrtek 10. 9. 2015 Analýza webových dat pro učitele

Pojďme společně s lektorem Jakubem Růžičkou diskutovat o dostupných “malých” i “velkých” webových datech (nejen) žáků/studentů a o otevřených vzdělávacích zdrojích se zaměřením na získávání dat ze sociálních médií.

Středa 16. 9. 2015 Svědectví pamětníků ve výuce pro 21. století

Orální historie může nabídnout cenné výukové zdroje. Spolu s Martinem Šmokem se podíváme, jaké možnosti má učitel, pokud chce svědectví pamětníků využít ve svých hodinách. Doporučujeme online setkání doplnit zhlédnutím záznamu webináře Využití orální historie pro tvorbu výukového dokumentu.

Čtvrtek 1. 10. 2015 Veřejné licence, Creative Commons a možnosti jejich využití

Lucie Straková nás seznámí se strukturou systému otevřených licencí a nabídne nám pár tipů, jak s licencemi pracovat ve výuce. Doporučujeme online setkání doplnit zhlédnutím záznamu webináře Vyhledávání vhodných obrázků a fotografií na internetu. Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Prázdninové novinky

I v době dovolených pro vás průběžně portál vylepšujeme. Tentokrát se červnové úpravy týkaly tzv. komunitních modulů, konkrétně modulu Digifolio a Diskuze. Podívejte se, co jsme nového připravili.

Těšte se na zcela novou titulní stranu Metodického portálu RVP.CZ s možností úprav pro registrované uživatele. Již brzy!

Modul Články

Modul DUM

Modul Diskuze

Pohádková rodina autor: Bc. Radmila Michlíčková Příspěvek nabízí praktické hry, činnosti a aktivity, které dětem umožňují setkání s pohádkovou rodinou prostřednictvím veršované pohádky. Příprava školy s minimálními zkušenostmi se žáky-cizinci před jejich příchodem autor: Jaromíra Šindelářová Text poskytuje na základě příkladů dobré praxe organizační pokyny a metodická doporučení, jak postupovat při přijímání, začleňování a vzdělávání malého počtu žáků-cizinců. Učíme děti zpívat: Správná výslovnost autor: Alena Tichá Autorka nabízí cvičení a hry, které vedou i “nezpěváky” k čistému zpěvu. Rozdílný význam pojmů integrace a inkluze autor: Renata Votavová Článek nabízí stručný teoretický vhled do dané problematiky. Komentované DUM na téma finanční gramotnost pro SŠ autor: Lukáš Hula Text nabízí rozbor tří DUM, které byly vytvořeny v rámci projektu "EU peníze školám" na téma cenné papíry, exekuce a inflace, včetně odborného komentáře. Inspirace pro výuku mezinárodního humanitárního práva autor: Český červený kříž Žáci pracují s modelovými situacemi na téma mezinárodní humanitární právo. Znáš kraje České republiky? autor: Mgr. Petra Stanjurová Opakování krajů České republiky, krajských měst a zajímavostí. Určování správných odpovědí. Jobs autor: Mgr. Otmar Němec Interaktivní cvičení zaměřená na procvičování názvů jednotlivých druhů zaměstnání v anglickém jazyce. Online křížovky jsou na čas, po skončení práce se žák dozví svůj výsledek. Konstrukce trojúhelníku s výškou v zadání autor: Mgr. Radomír Macháň Opakování základních vlastností trojúhelníku a učiva o výškách. Konstrukce trojúhelníku zadaného jednou stranou, výškou a úhlem a konstrukce trojúhelníku zadaného dvěma stranami a výškou. Pomníky moderní doby autor: Mgr. Marcela Svejkovská Žáci diskutují nad fotografiemi památníků. Učitel jim dopředu nemusí uvést žádné informace, vše podstatné by jim měly evokovat samotné fotografie. Kánon hlavy (portrét 3/4) autor: MgA. Lukáš Križko Prezentace se zadanými úkoly má žáka seznámit s kánonem hlavy ze 3/4. Součástí prezentace je i pracovní list. Zdvojené hlásky autor: Mgr. Eva Macháčková Prezentace s tématem zdvojených hlásek postupně seznamuje žáky se všemi pravidly psaní n/nn. Také jsou připojena interaktivní cvičení jednotlivých jevů.

Moderní online vzdělávání formou webinářů

  • Uvažujete o moderní výuce prostřednictvím webinářů?
  • Potřebujete se pohodlně spojit s partnery projektu a ušetřit čas i finance?
Využijte možnost pronájmu konferenčního prostředí na Metodickém portálu RVP.CZ. Naše online místnost nabízí: chat a soukromé zprávy, hlasovou komunikaci, sdílení webkamery, sdílení prezentace a dokumentů, whiteboard s kreslením, popisky a dalšími funkcemi. Další podrobnosti o možnostech našeho konferenčního prostředí najdete na http://webinare.rvp.cz/ a v modulu Digifolio. Prostřednictvím tohoto modulu vytvoříte online objednávku a zašlete nám ji ke zpracování.

logo 3

Newsletter Metodického portálu vydává NÚV v Praze
Weilova 1271/6, 102 00, Praha 10 www.nuv.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785
vedoucí resortního úkolu
Pavlína Hublová
+420 274 022 410