Newsletter únor 2016

logo-nuv

Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 2, únor/2016

Zapište si do kalendáře termíny online setkání od 20:00

kalendar

Středa 03. 02. 2016, Molekulová vizualizace v přírodovědných předmětech

Různé druhy molekulární vizualizace, dostupné molekulární stavebnice včetně ukázek možností jejich využití z pohledu učitele chemie (a fyziky) nebo přehled možností zapojení vizualizace do výuky chemie a fyziky – to vše nás čeká při prvním setkání s lektory Mgr. O. Koškem a Mgr. J. Vyskočilem.

Středa 10. 02. 2016, Československo 3889: příklad využití počítačové simulace ve výuce o minulosti

Československo 38–89 je série výukových simulací, které kombinují prvky interaktivního komiksu a počítačových her. Simulace přibližují žákům klíčové okamžiky československých soudobých dějin a umožňují jim prožít dobové události z pohledů různých osob. Chcete-li se dozvědět víc, poslechněte si Mgr. Jaroslava Pinkase z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Středa 17.02.2016, BYOD

Znáte zkratku BYOD (nebo také BYOT), ale stále máte pocit, že o možnosti využívat různé technologie ve výuce nevíte dost? Lektoři našeho online setkání  (Ing. Bořivoj Brdička, Ph.D. a Mgr. Petra Vaňková) se s Vámi podělí o své znalosti a zkušenosti.

Středa 24.02.2016, Potraviny a lidé

Řešíte s žáky, jak získáváme potraviny, otázky kolem potravinové soběstačnosti nebo výběru vhodných potravin? Zajímá vás, jak si vyrobit ve škole s žáky nějakou potravinu? Zúčastněte se online setkání s naší osvědčenou lektorkou Ing. Lenkou Skoupou. Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Téma měsíce: Historie kolem nás

Významné dny: 7. 2. 1311 korunovace Jana Lucemburského ve svatovítské bazilice českým králem a Elišky Přemyslovny královnou; 26. 2. 1361 nar. Václav IV., český panovník (zemř. 16. 8. 1419).

Hlavní rozcestník pro společné vzdělávání na Metodickém portálu RVP.CZ najdete v modulu Digifolio. V únoru přibude i nový Průvodce úpravami RVP ZV.

Modul Články

Modul DUM

Z ostatních modulů

Rytířské hrátky autor: Hana Sobotková Soubor her a tvůrčích činností zaměřených na přiměřenou znalost historie, na vytvoření přátelského prostředí bez projevů rivality a agrese, na rozvoj úcty k životu ve všech jeho formách, na pocit sounáležitosti se skupinou, na sportovní a soutěžní klání v duchu fair-play a především na získání citových prožitků a uspokojení. Karel IV. autor: Prof. PhDr. Petr Čornej DrSc. Článek přestavuje známé i méně známé zajímavosti o osobnosti Karla IV. Především se však snaží postihnout panovníkův lidský a intelektuální profil a čerpat ze soudobých pramenů. Škrtaná autor: Bohumila Hnízdilová Příspěvek nabízí možnost, jak žákům hravou formou zpestřit hodiny vlastivědy zaměřené na historii. Po stopách císaře Karla IV. autor: Helena Šimíčková Autorka se ve svém příspěvku věnuje narození, mládí a počátku vlády Karla IV. Pro práci využívá různých metod – dramatickou výchovu, verbální metodu, metodu práce s textem. Autorce se podařilo do tohoto tematického celku integrovat i jiné vzdělávací obory (Český jazyk a literatura, Matematika a její aplikace). Nástup Lucemburků na český trůn autor: Mgr. Petr Procházka Prezentace pro střední odborné školy obsahuje fakta a události z období vlády Jana Lucemburského. Osobnosti z lucemburské doby – Kdo je to? autor: Mgr. Danuše Kubová Na základě jednoduchého popisu žáci určí jméno osobnosti z lucemburské doby. Ke každému jménu jsou přiřazeny doplňující otázky. Zakladatelská činnost Karla IV. autor: Mgr. Ondřej Pilař Materiál je určen pro výklad zakladatelské činnosti Karla IV. včetně její politické motivovanosti na vyšším stupni gymnázia. Přemysl Otakar II. autor: Mgr. Petr Procházka Prezentace pro střední odborné školy obsahuje fakta a události z období vlády významného panovníka posledních Přemyslovců. Přemyslovci – Kdo je to? autor: Mgr. Danuše Kubová Žáci na základě jednoduchého popisu určují jména panovníků a odpovídají na doplňující otázky. Součástí materiálu jsou kartičky pro skupinovou práci. Libuše a Přemysl autor: Miloš Novotný Zpracování pověsti vede žáky ke čtení s porozuměním. Během práce s textem se žáci seznámí i se státními svátky České republiky. Modul Diskuze: Modul Audiovideo: ONLINE SETKÁNÍ: Využití fotografie ve výuce dějepisu Téma setkání propojilo několik oborových perspektiv (historická věda, didaktika dějepisu, teorie médií, paměťová studia). Lektor Mgr. Kamil Činátl, Ph.D. z Ústavu pro studium totalitních režimů vychází z předpokladu, že moderní média tvoří důležitý kontext historiografie i školního dějepisu… Nepřehlédněte sbírku materiálů k výuce s tématem Karel IV. v modulu Digifolio.

Náš tip

Portál DVPP.INFO je jedním z největších portálů v ČR prezentujících na jednom místě kurzy dalšího vzdělávání pro pedagogické pracovníky od státních, neziskových i soukromých organizací, a to ve všech krajích ČR. Nový systém newsletteru umožňuje zasílání informací na e-mail o akcích, jejichž parametry si můžete konkrétně nastavit. Více na http://dvpp.eduin.cz/newsletter.

logo 3

Newsletter Metodického portálu vydává NÚV v Praze
Weilova 1271/6, 102 00, Praha 10 www.nuv.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785
vedoucí resortního úkolu
Pavlína Hublová
+420 274 022 410
Pokud se vám e-mail nezobrazuje správně, můžete si ho zobrazit zde. Tento e-mail vám byl zaslán na základě Vaší registrace na Metodickém portálu RVP.CZ. Pokud nechcete nadále newsletter Metodického portálu RVP.CZ odebírat, klikněte prosím na tento odkaz.