Newsletter 3/2019

?

logo-nuv

Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 3, březen 2019

Zapište si do kalendáře termíny online setkání od 20:00

kalendar

6. 3. 2019, Rozvoj informatického myšlení s využitím robotických hraček

Tipy na otevřené výukové zdroje k rozvoji informatického myšlení si pro nás k Týdnu otevřeného vzdělávání připravila Eva Fanfulová.

7. 3. 2019, Moderní aplikace ve Windows II

Již podruhé se setkáme s Miroslavem Kotlasem a projdeme si spolu zajímavé volně dostupné aplikace pro operační systémy Windows 10, ale také si shrneme možnosti nákupu aplikací školou nebo jednotlivcem. Webinář tematicky spadá do Týdne otevřeného vzdělávání.

20. 3. 2019, Rozvoj digitální gramotnosti pro 1. stupeň ZŠ

Na jednotlivých aktivitách nám Eva Fanfulová vysvětlí, jakým způsobem je rozvíjena digitální gramotnost a představíme si také sbírku odkazů na vznikající materiály pro podporu rozvoje digitální gramotnosti a informatického myšlení.

21. 3. 2019, Čtenářská gramotnost – osvobozování mladého čtenáře (námořníka)

Odborný garant čtenářské gramotnosti NÚV Petr Koubek nás provede zákoutími trnité cesty mladého čtenáře. Setkání bude inspirací pro učitele i rodiče.

27. 3. 2019, Rozvoj digitální gramotnosti pro 2. stupeň ZŠ

Lektorka Markéta Čonková se bude věnovat praktickým příkladům rozvíjení digitální gramotnosti na 2. stupni ZŠ napříč předměty.  Jednotlivé aktivity budou doplněny vyjádřením známých akademiků, kteří se digitální gramotností zabývají již několik let.

Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Téma měsíce: Jarní inspirace

 

Modul Články

Modul DUM

Z ostatních modulů

Aktivity v přírodě s předškoláky IV – jaro
autor: Petra Pšeničková

Příspěvek představuje čtvrtou a závěrečnou část seriálu se zaměřením na předškolní aktivity v přírodě. Nabízí inspiraci/nápady, jak do tematického plánu předškolní přípravy zahrnout jarní aktivity v přírodě.

Hmyzí kamarádi už se líhnou a mžourají na svět
autor: Veronika Lorgerová

Je jaro. Příroda se probouzí zpět k zelenému životu a hmyz létá všude kolem nás. Budeme si hrát, vyrábět, soutěžit, poslouchat pohádku, naučíme se novým poznatkům a také budeme zkoušet různá cvičení z oblasti dramatické výchovy.

Metoda Batti Strauss
autor: Lucie Zormanová

Příspěvek seznamuje čtenáře s metodou Batti Strauss. Tato metoda spojuje poslouchání hudby, hru na hudební nástroje, tanec, zpěv s prvky pantomimy, prvky dramatické výchovy či výtvarné činnosti.

Barokní Valeč aneb Náměty pro jednodenní exkurzi
autor: Marcela Svejkovská

Předkládaný materiál nabízí náměty pro jednodenní exkurzi v barokní Valči. Metodika pro učitele a pracovní listy pro žáky nabízejí řadu různorodých aktivit i tipy pro jejich další možné rozpracování.

Tvořivá dramatika – Jozífek a ryby
autor: Jana Smolková

Lekce z tvořivé dramatiky, kterou tvoří příběh o chlapci Jozífkovi a vodníčkovi, a jedné zátoce a rybách, které v ní žijí. Lekce je vhodná pro děti ve věku 4,5–6 let se základními zkušenostmi z tvořivé dramatiky.

Jak rozvíjet orientaci v přípravné třídě – 3. díl
autor: Petra Pšeničková

Článek nabízí aktivity pro rozvoj prostorové orientace a vnímání časového sledu. Žáci se mohou těšit na vnímání událostí v přírodě, odhadování činností, vyprávění a dramatizaci pohádky O řepě.

Skupinová práce „O jaru“ 
autor: Mgr. Libuše Sochorová

Žáci 3. ročníku spolupracují ve skupinách na plnění zábavných úkolů převážně z ČJ – doplňování textu, porozumění textu, pranostika, doplňování i, í, y, ý, ě, neznělé souhlásky, práce s chybou. Prolíná se zde též učivo z prvouky a matematiky.

Jaro v CHKO České středohoří – Bílé stráně 
autor: Mgr. Jana Beránková

Materiál je určen k prezentaci národní přírodní památky ve VO Člověk a jeho svět nebo v přírodopisu.

Roční období – jaro 
autor: Mgr. Věra Kundratová

Při práci s pracovními listy se žáci seznámí s názvy jarních měsíců a číslovek v AJ. Formou samostatné nebo skupinové práce si s pomocí číselné řady sami složí správný název měsíce. Nápovědou jim bude také doplňující obrázek k danému měsíci.

Roční období s počítáním 
autor: Mgr. Klára Soldánová

Pracovní listy zaměřené na počítání do 6, tematicky věnované čtyřem ročním obdobím. Žáci přiřazují kartičky se správným počtem obrázků dle zadání.

Jarní doplňovačka 
autor: Mgr. Ludmila Dorňáková

Materiál generuje náhodné příklady na přičítání a odčítání jednociferného čísla bez přechodu přes desítku. Žáci doplňují tajenku, kterou učitel může obměňovat.

Roční období 
autor: Ing. Jan Fišer

Materiál obsahuje hru a interaktivní prezentaci zaměřenou na určování ročního období.

Interaktivní prvouka I. 
autor: Zdeněk Hanzelín

Žáci si interaktivní formou procvičí znalosti prvouky na téma škola, učební pomůcky, cesta do školy, čtyři roční období.

Online setkání:

Wiki:

Týden otevřeného vzdělávání
(4.–8. 3. 2018)

Rozvoj informatického myšlení s využitím robotických hraček 
(středa 6. 3., 20:00 )

lektorka: Ing. Eva Fanfulová


Moderní aplikace ve Windows II
(čtvrtek 7. 3., 20:00)

lektor: Mgr. Miroslav Kotlas


Novinky z projektu PPUČ:

Inspirujte se náměty na výukové aktivity pro rozvoj čtenářské, matematické a digitální gramotnosti na 2. stupni ZŠ, vyzkoušejte je ve výuce a dejte nám vědět, jak se Vám osvědčily. Na zajímavé příspěvky z Metodického portálu RVP.CZ s tematikou rozvoje gramotností upozorňujeme také prostřednictvím blogových příspěvků.

Jak na gramotnosti v různých předmětech pohlížíte Vy? Staňte se autory příspěvků s tematikou rozvoje gramotností ve výuce, podělte se s ostatními učiteli o své zkušenosti a pomozte tak zkvalitňovat výuku na českých školách.

Nepromeškejte příležitost přihlásit se na minikonferenci odborného panelu pro matematickou gramotnost 26. března v Brně. Více na gramotnosti.pro.

 

logo 3

Newsletter Metodického portálu vydává NÚV
Weilova 1271/6, 102 00, Praha 10
www.nuv.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785
vedoucí resortního úkolu
Mgr. Ivo Krobot
ivo.krobot@nuv.cz
+420 274 022 614